Met de geboorte van je kind wordt ook de angst geboren

Joyce (45) heeft het geluk gevonden in haar leven. “Ik ben gelukkig in mijn relatie en met mijn kinderen, maar ik kan er niet echt van genieten. Eigenlijk ben ik nooit echt relaxt. Ik zou me zo graag ontspannen willen voelen, blij en met vertrouwen in het leven.”

Joyce is lange tijd alleen geweest. Zij had de hoop op een liefdevolle relatie en een gezin bijna opgegeven. “Ik had nooit gedacht dat ik zo gelukkig zou worden. Dat zeg ik regelmatig tegen mezelf en toch reageer ik vaak geïrriteerd. Als ik uit mijn slof schiet tegen de kinderen, voel ik mij daar achteraf schuldig over.”

Kwetsbaar
Toen Joyce voor het eerst moeder werd, voelde zij zich heel kwetsbaar. Tegelijk met de geboorte van haar zoons werden er allerlei angsten geboren. “Ik was bang om hen te verliezen, bang om zelf dood te gaan en mijn kinderen in de steek te moeten laten.”

Doordat er dingen zijn gebeurd in het leven van Joyce heeft zij zich onbewust losgemaakt van de Aarde. Zij staat niet stevig met beide benen op de grond, maar zweeft er als het ware een stukje boven. Daardoor is zij als een wolkje in de lucht en kan zelfs het kleinste zuchtje wind haar uit balans brengen. In het dagelijks leven betekent dit dat Iedereen haar kan beïnvloeden en van koers kan doen veranderen.

Vredestichter
Dat laatste herkent Joyce helemaal. “Soms voel ik mij goed en dan gebeurt er iets waardoor mijn stemming opeens helemaal omslaat. Vaak heb ik niet eens de gaten wat er gebeurt en denk ik dat het aan mij ligt.” Joyce heeft veel last van de stemmingen van anderen. Wanneer haar man zich opwindt omdat de jongens ruzie maken, gaat zij als een vredestichter tussen hen bemiddelen. Daardoor heeft zij vaak het gevoel dat zij op haar tenen loopt.

Wanneer we gaan opsporen wat haar in de weg zit, is het eerste dat naar boven komt een verloren gevoel, met daarbij angst, verdriet en wisselende emoties. Als laatste duikt er een Dwarsligger op. Dit is een deel van Joyce dat haar wil beschermen tegen de pijn van het leven. De manier waarop hij dit doet, is niet zo handig. De Dwarsligger zorgt ervoor dat zij nare dingen niet meer hoeft te voelen. Maar dat doet hij zo goed, dat zij ook de leuke dingen niet meer kan voelen. En als je niet kunt voelen, kun je ook niet genieten.

Innerlijke kracht
Samen bedenken we nieuwe taken voor dit deel van Joyce. Hij gaat haar helpen om te genieten van het leven, om te accepteren dat angst en verdriet ook bij het leven horen, om zich opnieuw te verbinden met de Aarde én met de Kosmos en om zich vol vertrouwen te verbinden met haar Innerlijke Kracht (IK). Op die manier is zij stevig verbonden met boven, met beneden en met binnen.

Na afloop van de sessie voelt Joyce zich anders. “Normaal spelen er allemaal gedachten door mijn hoofd en nu is het stil. Er hoeft niets te gebeuren, want het is al goed.” Enkele dagen later ontvang ik een mailtje van Joyce. Zij schrijft: “Ik vond het heel bijzonder en merk ook al verandering. Meteen toen ik wegging, voelde ik mij al veel meer ontspannen en dat is nog steeds zo. De laatste drie nachten slaap ik ook beter en dieper. Heel fijn!”