Hoe Dwarsliggers je leven kunnen vergallen

Marie-José (52) wil graag schoon schip maken met het verdriet dat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt in haar lichaam. Zij heeft het gevoel dat het niet meer bij haar past, maar er is iets waardoor het vast blijft zitten. Zelf heeft zij het idee dat er wel wat dwarsliggers zijn, die haar in de weg zitten om losser te leven. “Ik heb geen idee waar ik moet beginnen, maar dat weet jij vast wel!”

Wanneer zij enkele weken later arriveert in mijn praktijk is er meteen een basis van vertrouwdheid. Zij beaamt dat. “Ik heb het gevoel dat ik je al ken door de verhalen die ik over jou heb gelezen.” Dat is mooi, want dan kunnen we meteen beginnen.

Marie-José zou zich graag minder zorgen willen maken, beter voor zichzelf opkomen en de dingen doen die haar leuk lijken om te doen. Nu komt het er vaak niet van, omdat zij overal beren op de weg ziet. “Mijn hele leven lang is het al zo dat ik dingen niet durf, waardoor ik het gevoel heb dat ik niet voluit leef.

I am Superwoman!
Op de vraag hoe zij zich wil voelen, roept zij: “Superwoman!” Het is eruit voordat zij er erg in heeft en ze krijgt er spontaan roze blosjes van. Dat is dus ons doel voor vandaag. Tot nu toe heeft zij zich laten beperken door wat andere mensen van haar denken. Vooral mensen die belangrijk zijn voor haar kunnen haar flink aan het twijfelen brengen. Van jongs af aan is zij gewend om heel veel te geven en diep vanbinnen hoopt zij die liefde en aandacht ook terug te krijgen. “Eigenlijk geef ik aan anderen wat ik zelf zou willen ontvangen.”

Wat haar belemmert om te doen wat zij leuk vindt, is oud verdriet. Daarnaast is er gebrek aan zelfvertrouwen en ook een zekere achterdocht, waardoor zij niet het achterste van haar tong laat zien. Achter dit alles blijkt een Dwarsligger te zitten, die de touwtjes strak in handen heeft en ervoor zorgt dat zij niet erop uitgaat. Als een overbeschermende moeder houdt hij haar binnen, zodat haar niks kan overkomen, maar daardoor kan zij ook niks leuks ondernemen. Wat ooit begon als een beschermingsmechanisme om haar veiligheid te bewaken, gaat zich nu tegen haar keren.

Het vuurtje aanwakkeren
Ik ga in gesprek met dit deel van Marie-José en vraag hem een aantal nieuwe taken op zich te nemen. Dit deel gaat haar helpen om haar wensen en verlangens te ontdekken en deze kenbaar te maken; om niet alleen te dromen maar ook te doen en zich open te stellen om te ontvangen. Bovendien gaat hij het vuurtje, dat in haar binnenste brandt, aanwakkeren zodat zij vol enthousiasme kan doen wat bij haar past en daar voldoening uit kan halen.

Omdat het een speels en ook een beetje ondeugend deel is, krijgt hij een nieuwe naam die goed past bij zijn aard. Met een grote glimlach doopt Marie-José hem om in Duveltje. Met Duveltje aan haar zijde gaat zij naar huis, gewapend met een aantal eenvoudige richtlijnen die haar zullen helpen om nieuwe keuzes te maken. 1) Alleen als ik het wil 2) Alleen als het bij mij past 3) Alleen als het veilig is.

Een week later ontvang ik een mailtje van haar: “Het gaat goed met mij. Ik voel mij rustiger en mijn ademhaling is dieper. Ik forceer niets, neem iets meer tijd om te reageren en probeer bewuste keuzes te maken. In het begin was ik teleurgesteld dat er niet meteen een ommezwaai merkbaar was, maar nu besef ik dat ik dat ik daar rustig de tijd voor mag nemen.”