Anita’s blog

Ties (10) heeft het moeilijk. Hij zit niet lekker in zijn vel en de laatste tijd zegt hij steeds vaker: “Ik voel me eenzaam.” Het lukt hem niet om speelafspraken te maken en in vriendschappen wordt hij vaak teleurgesteld.

Nick (10) is een slimme, gevoelige jongen die het lastig vindt om zijn gevoelens te uiten. Wanneer hij gefrustreerd raakt, kan hij heel boos worden en dan schiet hij helemaal in het rood.

Sem (10) is een slimme, gevoelige jongen. Praten over zijn gevoelens vindt hij moeilijk. Als iemand iets zegt, vat hij dat vaak persoonlijk op en dan klapt hij dicht.

Luca (10) is een bijzondere jongen. Wanneer hij je aankijkt, ligt er iets behoedzaams in zijn blik. Alsof hij wil peilen: vind je me wel leuk? Samen met zijn moeder doet hij mee aan een Access Bars class die ik geef in Soest.

Al 18 jaar werk ik met veel plezier in De Kinderpraktijk en in die tijd heb ik veel bijzondere dingen meegemaakt. Toch kunnen kinderen mij nog steeds verrassen.

Joep (12) voelt zich angstig en ongelukkig. Uit het niets heeft hij een hyperventilatie aanval gekregen en daar is hij heel erg van geschrokken. Het leven is gecompliceerd voor hem; een perfectionistische jongen met een chronische ziekte, die aan topsport doet en continu op zijn tenen loopt.

Vraag aan een moeder wie er voorrang verdient, zijzelf of haar kind, en zij zal antwoorden: “Mijn kind natuurlijk!” Zo ging het ook bij Tina (43). Zij klopte aan bij De Kinderpraktijk voor de slaapproblemen van haar dochtertje. Pas toen dit was opgelost, durfde zij hulp te vragen voor zichzelf.

“Wij maken ons zorgen over onze zoon Valentijn (10). Hij is niet blij, niet gelukkig. In de buitenwereld compenseert hij zijn onzekerheid door clownesk gedrag.

Feline (4,5) is onzeker en heeft vaak last van boze buien. Dat is begonnen toen zij een peuter was. Zij had een taalachterstand waardoor zij zich verbaal niet zo goed kon uitdrukken.

Louise (10) is een slim meisje, al lijkt zij dat zelf niet te geloven. Zij is een echte perfectionist en dit betekent dat zij de lat hoog legt voor zichzelf. Als zij een tekening maakt waarin iets verkeerd gaat, gumt ze het meteen uit of wordt de tekening weggegooid.

Willem (1,5) is een heerlijk ventje. Zijn ouders zijn dol op hem, maar ‘s nachts houdt hij hen uit de slaap. Elke nacht wordt hij een paar keer wakker en huilt hij zo hard dat iedereen er wakker van wordt. Zijn ouders raken zo langzamerhand uitgeput.

Rikkie (10) is een binnenvetter. Als hij zich verdrietig voelt omdat hij op school gepest wordt, uit hij dat niet. Eenmaal thuis roept hij kwetsende dingen, waarvan hij weet dat hij hiermee zijn moeder en zusje pijn doet. Daarna heeft hij er spijt van.

Lars is 6 jaar en hij maakt dingen kapot. Vooral de spullen van zijn broer moeten het vaak ontgelden. Zijn kamer is al vele malen opnieuw behangen, omdat Lars uit frustratie het behang van de muur trekt.

Tristan is 8 jaar en hij is panisch voor honden. Deze angst gaat steeds meer zijn leven beheersen. Bij vriendjes spelen die thuis een hond hebben, gaat niet.

Sam (7) is een bijzonder kind. Hij voelt het aan als mama verdrietig is, zegt wijze dingen en als hij je mag, laat hij dat graag blijken. Op school gaat het niet zo goed met Sam.