De impact van scheiding op een kind

Nick (10) is een slimme, gevoelige jongen die het lastig vindt om zijn gevoelens te uiten. Wanneer hij gefrustreerd raakt, kan hij heel boos worden en dan schiet hij helemaal in het rood. Hij zou zich graag anders willen gedragen, maar weet niet hoe. “Het is alsof ik een stemmetje heb, een duiveltje dat mij dingen laat doen die ik eigenlijk niet wil doen.”

Nick heeft dyslexie en ook al begrijpt hij dat hij niet dom is (zijn moeder noemt hem een wandelende Wikipedia) zo voelt hij zich wel vaak. Zijn zelfvertrouwen heeft een flinke knauw gekregen doordat hij op school werd gepest. Zijn ouders zochten een nieuwe school voor hem en daar gaat het gelukkig beter. Maar hij is nog regelmatig ziek en heeft dan last van hoofdpijn, buikpijn en diarree.

Vier jaar geleden zijn de ouders van Nick gescheiden en daar heeft hij het nog steeds moeilijk mee. Hij heeft veel spanningen meegemaakt en heeft gezien hoe zijn ouders als kemphanen tegenover elkaar stonden. Daardoor heeft hij maar weinig fijne jeugdherinneringen, terwijl die leuke momenten er wel geweest zijn.

Zijn vader heeft inmiddels een nieuwe partner gevonden en ook zijn moeder heeft sinds kort een vriend. Hoewel Nick blij is dat hij er is, moest hij erg wennen aan de aanwezigheid van een andere man in huis. In het begin vroeg hij steeds bevestiging aan zijn moeder: Van wie hou je meer, van mij of van hem?”

Wanneer Nick met zijn moeder in De Kinderpraktijk komt, legt hij in heldere bewoordingen uit wat de impact is van een scheiding: “Bij papa gaat het heel anders dan bij mama. Daardoor word ik de hele tijd heen en weer geslingerd en daar word ik onzeker van. Het is alsof je steeds naar een andere planeet reist; bij de een kun je vrijer ademen en op de andere planeet minder.”

Nick wil graag minder snel boos worden, minder buikpijn en hoofdpijn en minder streng zijn voor zichzelf. Wanneer ik vraag hoe hij zich graag wil voelen, antwoordt hij: “Ik wil gewoon Nick zijn.” En daar is alles mee gezegd.

Ik besluit De Grote Schoonmaak in te zetten, omdat je daarmee alles kunt opsporen, opruimen en vervangen dat jou belemmert om gezond en gelukkig te zijn. We zijn nog maar net begonnen met opsporen, of er duikt een Dwarsligger op. Het is een deel van Nick dat ervoor zorgt dat hij gedrag vertoont dat hij liever niet wil. Dit deel is boos en verdrietig, omdat zijn leven zo zwaar is en omdat hij zo hard moet werken om te kunnen wat anderen kunnen.

De Dwarsligger zorgt ervoor dat Nick afhaakt en dat hij het bijltje erbij neergooit. Het is een beetje een twijfelstukje, dat de hele tijd maar blijft wikken en wegen. Om het makkelijker te maken, bedenken wij een aantal nieuwe taken voor dit deel. Hij mag Nick helpen om blij te zijn met wie hij is, om door te zetten en zijn doelen te bereiken. En hij gaat ervoor zorgen dat Nick “gewoon Nick” kan zijn.

Nu duidelijk is wat er van hem verwacht wordt, wordt dit deel een helper voor Nick. Met hulp van Helpertje wordt het gemakkelijker voor hem om zijn gevoelens te uiten, in plaats van ze op te kroppen. Als hij gewoon zichzelf mag zijn, kan hij dat op alle plekken; op school, bij zijn vader en bij zijn moeder. Wanneer ik afscheid neem van Nick heeft hij een huppeltje in zijn stap.

De volgende dag ontvang ik een mailtje van de moeder van Nick: “Het was heel bijzonder en mooi. Nick was heel vrolijk na afloop en we hebben het gevierd door uit eten te gaan. Hij kijkt echt anders uit zijn ogen en als hij even boos wordt, draait hij snel weer bij. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit hem veel gaat brengen en dat hij gewoon Nick kan zijn, maar dan met zelfvertrouwen.”