Bevrijd jezelf van wat jou gevangen houdt

Anouk (37) stuurt mij een berichtje waarin zij aangeeft dat ze graag een Grote Schoonmaak wil doen: “Er is een stukje in mij dat doodsbang is voor afwijzing. Dat stukje heeft mijn hele leven gedomineerd en nog steeds is dit mijn grootste angst. Is dat iets waar jij mee kan werken?

Wanneer zij na een lange reis met het openbaar vervoer in Soest aankomt, is zij uitgeput. Een van de down sides van het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS) waarmee zij worstelt. Wanneer ik de spiertest wil doen die onderdeel is van De Grote Schoonmaak kan zij haar vingers nauwelijks bij elkaar houden.

Anouk denkt zelf dat de vermoeidheid die zo plotseling opduikt een vorm van sabotage is; een poging van haar geest om te voorkomen dat de status quo zal veranderen. Want hoewel het leven dat zij nu leidt grote uitdagingen met zich meebrengt, is het wel vertrouwd. Zij weet wat ze heeft, maar zij weet nog niet wat zij ervoor terug zal krijgen.


Is hier een Dwarsligger bezig?

Al 20 jaar werk ik met Dwarsliggers en ik heb het vrij snel door als zo’n deel de boel in de war schopt. Maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. Misschien moeten we iets anders gaan doen?
Ik vraag aan de wijsheid van haar lichaam waar zij nu het meest profijt van zal hebben. En dat is geen Grote Schoonmaak. Waar haar lichaam om vraagt, is een Access Bars behandeling.
In een opwelling besluit ik haar die cadeau te geven.

Omdat zij aangeeft veel in haar hoofd te zitten, besluit ik de uitleg achterwege te laten. Zij heeft eerder bij iemand een Bars behandeling gehad, dus zij weet wat het inhoudt. Met haar toestemming doe ik de clearings (zinnen die de behandelaar kan uitspreken om extra ballast op te ruimen) in gedachten.

Tijdens de behandeling danst de energie onder mijn handen. Het is een rustige cadans die aangenaam aanvoelt. Langzaam maar zeker komt er meer rust in haar systeem. En ontstaat er ruimte voor een klein, springerig meisje dat naar buiten wil komen. Later zal zij hierover zeggen: “Ik voel mij als een kind dat lange tijd in een kooi opgesloten heeft gezeten. De kooi staat al open en ik hoef er alleen maar uit te stappen.”


De levensenergie stroomt weer

Wanneer zij opstaat van de behandeltafel schitteren haar ogen. Zij bruist van de levensenergie en kan niet meer stoppen met lachen. Een vervolgafspraak maken is niet nodig. “Wat wil je dat ik doe met jouw dossier?”, vraag ik haar. Zij aarzelt even en besluit dan dat het weg kan. Waarom nog langer blijven hangen aan het verleden?

Met veel plezier haalt zij alle vellen door de papierversnipperaar. Met deze handeling neemt zij afscheid van het idee dat zij hard moet werken om gezond te worden en geeft zij zichzelf toestemming voor een nieuwe manier van genezen, die moeiteloos en met gemak gaat. Tot slot gaat ook de map door de papierversnipperaar. De machine moet hard werken om het karton in reepjes te snijden. Hiermee neemt zij symbolisch afscheid van al het zwoegen, worstelen en ploegen dat zij de afgelopen jaren heeft gedaan.

Wanneer alles klaar is, spoor ik haar aan nog één ding voor zichzelf te doen. “Je hebt vandaag geld uitgespaard, dus dan kun je daar net zo goed iets leuks van kopen.” Even is er een aarzeling en dan zie ik een kinderlijke blijheid in haar ogen verschijnen. “Ik ben de hele wereld rondgereisd voor mijn gezondheid. De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel sessies en behandelingen gedaan. Maar dit was de leukste sessie van allemaal!”


Mag jij ontvangen van jezelf?

Bij thuiskomst vlamt de onzekerheid nog even op. De eerste euforie is weggezakt en het lijkt alsof de energiestroom stagneert. Door het er gewoon te laten zijn, ontstaat er vanzelf helderheid in haar binnenste. Anouk: “Ik weet al wat het is! Ik mag niet zomaar ontvangen van mezelf. Nu heb ik van jou mogen ontvangen en heb ik wel 4 cadeautjes gekocht voor mezelf. Mijn mind vindt daar wat van. Dat kan toch zomaar niet? Dan ga ik mij rot voelen. Maar weet je? Het is wat het is. Er hoeft niks anders. Ik mag mij gewoon even zo voelen.”

Twee dagen later ontvang ik een berichtje van haar: “Ik merk dat mijn faalangst en angst voor afwijzing aan het oplossen is. De angst en spanning houdt gewoon veel minder lang aan. Alsof het ‘ploep’ als een zeepbel aan het oplossen is. Ik heb het gevoel dat ik nu pas ECHT in mijn leven ben gestapt. Ons samenzijn heeft mij laten zien dat ik niet meer hard hoef te werken, dat ik mag ontspannen. En dat ik nu ook mag ontvangen.”

Wil jij ook korte metten maken met jouw faalangst of de angst voor afwijzing? Doe dan mee met een van de Access Bars classes die ik geef.
Meer informatie vind je op: https://anitamatheij.nl/access-bars-class/