Hoe een kind prijzen kan leiden tot faalangst

Eva (46) heeft als iets meegemaakt dat diep heeft ingegrepen in haar gevoelsleven. Daardoor heeft zij de neiging om weg te gaan bij haar lichaam. Maar als zij vertrekt, is er niemand thuis en valt haar lichaam ten prooi aan allerlei indringers. Een heel scala aan klachten is het gevolg.

Heb je het eerste deel van Eva’s verhaal nog niet gelezen, kijk dan hier.

Na de eerste sessie merkte Eva meteen verschil. Zij voelde haar kracht weer terugvloeien en het lukte haar beter om grenzen te stellen. Daarom wil zij nu graag de volgende stap zetten en ook haar faalangst aanpakken. Zij heeft wel een idee waar dit gevoel vandaan komt.

“Mijn moeder prees mij enorm om wat ik goed deed, terwijl zij mij op andere momenten enorm omlaag haalde. Mijn vader was de grote afwezige, hij was heel veel weg voor zijn werk. Van hem kreeg ik alleen aandacht als ik een tien haalde. Verder gaf hij commentaar op alles wat er – volgens hem – niet goed was. Daardoor ontwikkelde ik de overtuiging: “Ik word alleen geliefd als ik iets heel erg goed doe, niet om wie ik ben.”

Ik speelde hobo en was daar echt goed in. Alles stroomde wanneer ik speelde. Alsof ik een kanaal was, in directe verbinding met het goddelijke en het universum. Ik wilde hier graag een opleiding in volgen, maar door de hoge verwachtingen van mijn ouders en het feit dat ik mij alleen geliefd voelde als ik het heel goed deed, blokkeerde ik enorm op dat talent. Mijn keel ging helemaal dichtzitten en dat gevoel is er nog steeds; zodra het iets moet worden in de maatschappij, blokkeer ik. Dat geldt eigenlijk voor alles wat ik graag wil, wat echt bij mij past.”

“Hoe wil je je voelen?”, vraag ik Eva. Haar antwoord komt zonder aarzeling: “Krachtig, verbonden met het universum en goddelijk.” Samen maken we een zin rondom de woorden die zij heeft genoemd: “Ik manifesteer mij krachtig, ben verbonden met het universum en dat voelt goddelijk.”

Meteen nadat wij deze zin hebben geformuleerd, duiken er drie Dwarsliggers op. Deze delen van Eva’s persoonlijkheid zijn verantwoordelijk voor het blokkeren van het keelgebied, dat staat voor de communicatie met de buitenwereld.

Deze delen doen dat niet om haar te pesten, maar om de schat – haar essentie – af te schermen van de buitenwereld. Dat afschermen was in haar jeugd hard nodig om de schat veilig te stellen. Het goede nieuws is dat haar essentie nog steeds intact is, maar zij is zo goed afgeschermd dat Eva er zelf ook niet meer bij kan komen.

“Is er misschien een andere manier om de schat veilig te stellen, zonder dat daarvoor de boel op slot hoeft?”, vraag ik aan de drie Dwarsliggers. Het antwoord is JA. Samen mogen wij nieuwe taken bedenken voor deze 3 delen van Eva. Zij willen allemaal een eigen taak. Deel 1 zorgt ervoor dat Eva’s kracht vrij kan stromen en zich gericht kan manifesteren in de maatschappij. Deel 2 zorgt voor een rechtstreekse verbinding met het goddelijke en deel 3 zorgt ervoor dat Eva stevig verbonden is met het universum.

Nu deze delen nieuwe taken hebben gekregen, die Eva ondersteunen in plaats van ondermijnen, krijgen zij een nieuwe naam die past bij hun taak: Kracht, Godsbewustzijn en Universum. Alle delen zijn met Eva verbonden en met elkaar. Ze zijn er altijd en doen hun prachtige werk, ook als Eva er even niet aan denkt.

Drie dagen later ontvang ik een e-mail van Eva: “Ik wil je even laten weten dat ik me al direct opgelucht voelde na deze sessie. De dagen erna voelde ik al meer vertrouwen en meer doorstroom van energie in mijn keel. Echt heel fijn.”